Az egészséges élet kulcsa az alvás

Ahhoz, hogy kiemelkedő formában legyünk nagyon fontos az alvás. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás ebből a szempontól elengedhetetlen, hiszen hiánya számos problémát okozhat.

Az Egészségügy Világszervezet (WHO) adatai szerint a felnőttkorú lakosság 20%-a nem alszik annyit, mint amennyi szükséges lenne.

A magnéziumhiány alvászavart, félelmi állapotot, fáradtságot és depressziót okozhat.

Lehet kapcsolat az elhízás és a nem megfelelő mennyiségű alvás között. Egy egyetemi kutatás szerint (Pennysylvania – USA), az alváshiány miatt jobban kívánjuk az ételt.

Az alvásmegvonás következményei a következők lehetnek: károsodó agyfunkciók, magasabb vérnyomás, gyengébb immunrendszer, emlékezetkiesés, súlygyarapodás, rendszertelen pulzusszám, csökkent libidó, halványsárga arcbőr és feszült személyes kapcsolatok.

Ebből az okból aktívan meg kell akadályoznunk ezeket a káros hatásokat. De hogyan juthatunk hozzá ahhoz az alváshoz, melyre szükségünk van?

A megfelelő matrac kiválasztásakor fontos szempont, hogy egy hosszabb vagy egy rövidebb időszakról beszélünk.

Az első és legfontosabb dolog, amire figyelnünk kell, hogy hogyan alszunk, mert ez a matrac keménységét is meghatározza.

  • Ha Ön a hason alszik, egy közepesen kemény matracra van szüksége, amely felveszi a test alakját és a testsúlyt egyenletesen osztja el, a gerincoszlopot optimálisan támasztja alá.
  • Ha Ön oldalt fekve alszik, akkor puhább matracra van szüksége, hogy a vállak, a csípő és a boka is ki legyen párnázva.
  • Ha Ön háton alszik, akkor keményebb matrac az ideális, hogy a súlyt a fekvőfelületen elossza és a gerincoszlopot elegendően alátámassza.
  • Ha viszont váltogatja a testhelyzeteket, akkor egy közepesen kemény matracot válasszon.

A legbiztosabb választás egy dupla maggal rendelkező matrac, ahol a puha és a keményebb oldal variálható.

De mit is nyerünk pontosan, ha pihentetőbben alszunk?

Az ideális alvás javítja a teljesítményt. A kutatás arra mutat rá, hogy azok a hormonok, melyet az étvágyat szabályozzák, alvás közben nem aktiválódnak. Egyes tanulmányok bebizonyították, hogy a migrénes fejfájás fő okai a stressz, a kimerültség és az alváshiány.

Mindent egybevetve a jó alvás a boldog és hosszú élet egyik fontos eleme.