matrac választás

A megfelelő matrac választás

Lehetetlen nem észrevenni, hogy milyen szinten fontos lett a mai világban az egészséges életmód, melyhez hozzá tartozik a pihentető és egészséges alvás is. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás hiányában ugyanis nemcsak komoly egészségügyi problémáknak vagyunk kitéve – ilyenek például a nyak-, hát és derékfájdalmak, a magas vérnyomás, az elhízás és a szívbetegségek kialakulásának magasabb kockázata – de mindennapi közérzetünk és napközbeni teljesítményünk is megsínyli, ha nem vagyunk kipihentek. Ebben nagy szerepet játszik a megfelelő matrac választás.  Útmutatónkban segítünk megválaszolni a kérdést, hogy mire figyeljünk, ha már eldöntöttük, hogy lecseréljük a régi matracunkat, melyek azok a kérdések, amelyeket fel kell tennünk annak érdekében, hogy a megfelelő matracot válasszuk ki.

Milyen pozícióban alszik?

Bár az emberek többsége hajlamos váltogatni a különböző pozíciók között éjszaka, a legtöbb ember bizonyos pozíciókat részesít előnyben a többivel szemben. Ha még soha nem gondolta át igazán, hogy melyek a preferált alvási pozíciói, akkor azt javasoljuk, hogy a következő héten fordítson fokozott figyelmet arra, milyen pozícióban alszik. Ez az információ azért fontos, mert minden matrac más és más típusú alvók számára megfelelő.

  • Háton alvók

A hanyatt alvóknak leginkább a gerinc helyes alátámasztásáról kell gondoskodnia. Nyugodtan válasszon keményebb matracot, ezekbe a matracokba a csípő nem süpped bele, így reggelente nem fogja derékfájás kínozni. Ha a matrac túl kemény, feszültséget tapasztalhatnak a vállakban és a hát alsó részén. A túl puha matrac pedig meggörnyedt hátat és fájdalmat okozhat a gerincben.

  • Oldalt alvók

Oldalt fekvéshez puhább matracot ajánlunk. A matracnak ebben az esetben a váll és a csípő alatt be kell süppednie, ellenkező esetben ezek a testrészek fájhatnak. Minél többet forgolódunk alvás közben, annál kevesebb minőségi, mély alvásban van részünk. Mivel az oldalsó alvók éjszaka nagy erőt fejtenek ki az ízületeikre, nagyon fontos, hogy egy gyengéd matracon feküdjenek, amelyet kifejezetten nyomáscsökkentésre terveztek.

  • Hason alvók

Amennyiben az éjszaka nagy részében hason alszik, válasszon közepes keménységű matracot. A puhába nagyon besüppedne, a kemény pedig nem lenne kényelmes, így éjszaka forgolódna.

  • Kombinált alvók

És végül a kombinált alvók, azok az emberek, akik éjszaka állandóan változtatják a testhelyzetüket. Preferált alvási stílus, de dinamikus matracot igényel, amely kényelmet biztosít mindhárom alvási pozícióhoz. Általában azt javasolják, hogy a kombinált alvók közepes keménységű matracot célozzanak meg. A közepesen kemény matrac kiváló választás a kombinált alvók számára, mivel jellemzően kellemes egyensúlyt teremt a nyomáscsökkentés és az alátámasztás között. Elég puhák ahhoz, hogy csökkentsék a vállak nyomását, miközben oldalt alszanak, és elég szilárdak ahhoz, hogy támogassák a csípőt, miközben háton szunyókálnak.

Milyen típusú matracra van szüksége?

  • Habmatracok

A memória matracokat napjainkban a legkényelmesebb matracok között tartják számon. A memóriahab lágyabbá és alkalmazkodóbbá válik, ha testhőnek van kitéve, lehetővé téve, hogy a test egyedi kontúrjai körül formálódjon. Ahogy lehűl, a hab visszatér eredeti alakjához.  Az, hogy milyen vastagságú memória hab legyen matracunk tetején komfort igényünk, illetve az alatta lévő alátámasztó rétegek tulajdonságai szabják meg.

Pozitív tulajdonságai mellett sajnos kevés szó esik a hagyományos memória hab legnagyobb hátrányáról, a nem megfelelő szellőzéséről. Izzadósabbaknak a memória hab ezért nem praktikus, ilyen esetben érdemes más alapanyagot, esetleg jól átszellőző anyagot, mint amilyen a gél hab választani. A kitűnően variálható, tartós és átszellőző hideg hab ma a legjobb alapanyagok közé tartozik.

  • Rugós matracok

Bár ma már sokan ódzkodnak tőle, a modernebb rugós matracok már szinte semmivel sem maradnak el a többi matracfajtától. Az idegenkedés oka, hogy a rugós matracokról szinte mindenkinek a régi kemény, áthullámzó rugós matracok jutnak eszébe.

A táskarugós matrac az önállóan működő, sok apró rugó miatt nemcsak kényelmesebb, – hiszen jobban alkalmazkodik a test természetes íveihez -, de sokkalta tartósabb megoldás is, mint a régi bonell-rugós matracok.

  • Latex

A habanyagok fokozatos fejlődésével és népszerűségének növekedésével a rugós matracok mellett a „bio” kókusz és latex matracok is kezdenek kikerülni a fókuszpontból. A kemény, rideg kókusz a legkevésbé jól felhasználható alapanyag. Legfeljebb a matrac aljára lehet elképzelni, ugyanis a formakövetése nem a legmegfelelőbb. Vele szemben a latex viszont nagyon praktikus alapanyag. A kaucsukfa tejéből vulkanizált gumilatex matrac egyedülállóan rugalmas, általában jól szellőzik, időtálló és a memória habhoz hasonlóan kényelmes. Bár a latex matracok jelentős része részben vagy egészében szintetikus latexből készül, ha formatartó, jól szellőző, igazán kényelmes matracot szeretnénk, akkor érdemes olyan latexet választani, melynek magas a természetes latex tartalma (legalább 80-90%).

  • Hibrid

Azokat az ágybetéteket nevezik hibrid matracoknak, melyek egy rugós alátámasztó rétegből és egy rajta elhelyezkedő kényelmi rétegből állnak. A komfortréteg a legtöbbször memória hab vagy annak valamelyik speciális verziója, esetlegesen pedig hideghab vagy latex is lehet.

A matrac választás, nem egyszerű feladat, érdemes előtte minden információt begyűjteni, illetve lehetőség szerint a matracot is ki kell próbálni.

A Welity matrac azért tökéletes választás, mert egy matracban 4-féle kombinációs lehetőség van, ami az egyéni igényekhez szabható. Tartalmaz hideg habot és memória habot is, valamint a Welity fedőmatrac kiegészítésével hidegebb alvókörnyezetet is biztosíthatunk.