matrac tisztitás

A matrac tisztítása

A matracok poratkákat, elhalt bőrsejteket és egyéb szennyeződéseket rejthetnek magukban, ami azt jelenti, hogy rendszeresen tisztítani kell őket – különösen akkor, ha allergiás vagy háziállatai vannak.

A jó hír az, hogy a matrac tisztítás sokkal egyszerűbb, mint gondolná.

Íme 6 tipp matraca otthoni tisztításához:

  1. Húzza le és mossa ki ágyneműjét

Távolítsa el a lepedőt, a párna- és takaróhuzatokat és hagyja, hogy a mosógép végezze a dolgát, amíg matraca tisztításán dolgozik.

  1. Porszívózza ki a matracot

Porszívójával menjen végig a matrac teljes felületén, beleértve az oldalakat is. Lux S115 porszívójának PL115 motoros kárpitkeféjét azért fejlesztették ki, hogy alaposan eltávolítsa az atkákat és allergéneket a matracokból és kárpitokból.

  1. Matrac tisztítás folttisztítóval

Ha folt kerül a matracra, azt lehetőleg minél előbb távolítsa el. Ha sokáig nedves marad az anyag, az különféle mikroorganizmusok, többek között gombák szaporodását teszi lehetővé.

A tisztítószert tegye egy pamut kendőre, majd dörzsölje meg vele a foltot. Ne legyen túlságosan nedves a kendő és nem is szükséges túl sokáig dörzsölni. A dörzsölés után hagyja állni fél órát a tisztítószert, majd tiszta vízzel mossa át a matrac felületét. Utána hagyja megszáradni minél jobban, és figyeljen rá, hogy ameddig egy kicsit is nedves, ne takarja le a matracot. A maradék nedvesség felszívásához egy kevés szódabikarbónát is alkalmazhat.

  1. Szellőztesse és forgassa matracát

A friss levegő az egyik legjobb megoldás a nedvesség és a poratkák ellen. A szellőztetést legjobb, ha mindennap elvégzi. A havonta való forgatással csökkentheti a matracára nehezedő terhelést azokon a helyeken, ahol a teste leginkább ránehezedik. A matrac következetes forgatása elősegíti a matrac egyenletesebb kopását és hosszabb élettartamát.

  1. Szórjon szódabikarbónát a matracra

Ha nem tudja kitenni a matracot a napra és a friss levegőre, a szódabikarbóna a következő legjobb dolog. Szórjon rá egy réteget a matrac teljes felületére, és hagyja állni néhány órát. A szódabikarbóna lebontja a savakat, és felszívja a maradék nedvességet vagy szagokat. Minél tovább hagyja a szódabikarbónát a matracon, annál jobban fog működni! Miután a szódabikarbóna kifejtette varázsát, alaposan porszívózza fel.

  1. Védje a matracot

Ha a matrac teljesen megszáradt, fedje le matracvédővel, amely megkönnyíti a tisztítást a jövőben, és megvédi a foltok képződésétől, szennyeződésektől és egyéb kellemetlenségektől.

A matrac tisztítás kétségtelenül meghosszabbítja az élettartamát, és élvezetesebbé teszi az alvást. Azonban körülbelül tíz év elteltével fontolja meg, hogy beruház egy új matracba. A deformálódás és a megereszkedés azt jelzi, hogy már nem nyújt megfelelő támogatást.